CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 9, 2008

Dugaan Seorang Anak, Isteri dan Ibu

Sesungguhnya Allah akan menguji orang yang disayang..itulah kata-kata yang dapat aku katakan sebagai pembakar semangat aku..i must think positive…

Dah lama aku tak hapdet blog…busy giler..aku bercuti selama 10 hari dari 29 Nov sampai semalam (8 Dec 08)… tapi cuti yang mencabar untuk aku..dugaan yang harus aku lalui…wah wah ayat power tu..

29th Nov 2008 - Saturday
Plan nak p Penang becoz reception side Ezull punya hubby..then kansel becoz my hubby tak dapat cuti.. so kena cancel…sodih nya!!dah berangan nak pi ronda2 Penang…

30th Nov 2008 - Sunday
My hubby MC plak masa ari Ahad yang sepatutnya kitorang pi bertandang kat Penang..geram betul dengan my hubby..tapi dia MC bukan aper sbb dah diagnose dapat diabetes pulak..tinggi pulak tu..so we just rest at home.. sian my hubby..so sekarang my responsibility to guide his food..need to control sugar dalam badan…

1st Dec 2008 - Monday
Memang cuti sebab earlier planning kan kat Penang… my Baby plak demam..my mom plak sakit pinggang..so I brought both of them to Klinik Kita Pandan Jaya… Masa tu Doktor kater my Baby ok..but my mom kena pi spital untur further check up..so direct trus pi HKL..aku jaga Baby dalam keta then my mom pi my sis Julie kat spital..kebetulan Julie pun ader appointment..so okler.. My baby asyik Tidor jer..bagi Susu taknak..makan taknak..air masak taknak..puting jer nak…

11.30 pm…my eldest sis datang umah lepas dia dengar my Baby fever..malam tu plak lepas bagi ubat dia punya badan macam heating skit..so my mom suruh lumurkan badan dengan air asam jawa… then aku borak ler dengan along aku…

2nd Dec 2008 - Tuesday
2.30am
still borak dengan along aku sambil lumurkan badan farish dengan air asam jawa..tapi yang biler masa aku tertido… sedar2 my Baby menagis kuat sangat… aku bangun kelam kabut..along aku pun sama..terus bukak lampu bilik..then tengok jam kul 4.00 am…terus pegang my baby..rasa badan dia panas sangat..then basah kan towel letak kat kepala..tiba-tiba badan my baby macam kena elektrik…dia macam terkejut-terkejut..apa lagi panic ler kitorang..is like macam kena electric shock… Ya Allah apa dah jadi dengan anak aku ni… aku dah nak menangis…takut.+panic+risau...then Along ajak p spital… trus rush pi Pusrawi..

4.30am sampai nurse trus sponge badan dengan air tapi dia still macam tu.. nurse kata ni dah kategori sawan tarik.. aku semakin risau..along aku lak bising2 becos doctor tak sampai lagi…dia dah membebeal lembab ler aper ler.. my baby getting worst plak tu…semakin teruk renjatan badan dia… Ya Allah selamatkan anak aku..sesungguhnya ini ler satu-satunyer yang aku ader buat masa ini..

5.00am Medical Officer (MO) datang dengang mata sembabnyer..ghupenya baru bangun tidor…hampeh betul..orang ader emergency…lagi nak buat muka sebek dia…dia check ..temperature 39.. panas dalam..then trus kena admit…

5.15am nurse ambik darah my baby…nak buat blood test takut ader virus yang merbahaya…my Baby seems calm down already..sebab satu nurse bagi ubat masuk punggung…lagi satu dia penat nangis..bayang kan dia nangis dari kul 4 am sampai kul 5am…baru nak tido si nurse ni pulak cucuk tangan dia nak masuk line untuk air…jerit lah dia..kakak aku membebil lagi then sampai marah nurse tu ambik darah my baby banyak sangat..then asyik cucuk2 tangan my Baby.. aku pun bengang dengan nurse & MO masa tu tapi still ader sabarnya lagi…

5.45am… ikut attendant pi naik Tingkat 6, wad Ar-Raihan..bilik 11 katil 4… aku mintak single room tapi penuh.. so stay dulu kat 4 bedded…my sis and my hubby dah balik..so aku stay dengan Farish..dia still tido..tapi aku tak boleh tidor..aku risau something happen to him again..

7.30am my Mom call tanya pasal farish..farish stil tido tapi aku still tak tido2…

8.00am Dr Ruzini sampai..check temperature Farish..37.8..still consider fever..so dia explain kena tunggu blood test result..nak tengok virus aper..then ader advise apery nag patut buat kalau anak demam panas..rupanya kalau demam panas bole tido dalam air-cond..mlm tu kitorang tak on air-cond..pas tu on kipas pun macam kedai kopi cina..

8.30am my mom & along sampai..farish still tido

11.00am my mom kater nak balik..aku panic gak..takut baby aku kena sawan tarik lagi… lebih kurang kul 11 am lebih dia kena lagi..so dia menagis kuat sangat..panggil nurse..dia bagi ubat syrup..tapi still my baby macam tu gak.. aku risau.. dia kena dalam10 – 15 minit pastu baru cool down.

1.30pm dia kena lagi..panggil nurse..tapi nurse kat situ agak lembab bertindak.. aku panic…luckily mak aku ader. So kitrorang decide amu and my mom akan stay sini jaga my Baby..

Dia kena lagi sawan tarik kul 5pm…then kul 7pm ..kul 11pm dia tidor..sian dia mesti penat and trauma nak tidor takut kena tarik-tarik lagi

3rd Dec 2008 - Wednesday
Kena lagi kul 2am..then kul 7am..yang aku peliknya nurse memang lembab..macam layan tak layan jer..aku dah panic giler…
Last dia kena dalam kul 10.00am..tapi nampak dah berkurangan..

8.30am Dr Ruzini datang kater platlet darah untuk check dengi normal..tapi cell darah putih and air kurang dalam badan.. that s why he lost weight obviously. Dr still surun kitorang sponge dia..suruh turun temperature..

3.30pm transfer to single room..more comfortable..tapi baby dah tak kena tarik2 lagi lega aku..alhamdullilah..

So since dah dok kat single room ramai ler yang dok melepak..farish pun dah nampak sihat sikit..dah start memanjat katil baby..alhamdullilah..malam tu family aku lepak kat spital sampai kul 11pm.. yang bestnyer..hubby aku sibok tido kat wad gak..dia kater tak best tido umah sowang2.. so mala tu my mom tidor atas katil..aku and my hubby tidor dalam sleeping bag yang adik aku pinjamkan.. malam tu temperature farish dah stabill..dah kuat minum susu..

4th Dec 2008 - Thursday
10.30am
Dr Ruzini datang lagi.dia kater baby aku more to virus fever..myabe kena infection fro surrounding..dia tak kasi anto nursery for 1 week.. yang paling best dia permit kitorang discaj arini…yaaahooo…. Alhamdulliah!! Kul 4 pm lepas dah dapat segala-galanya kitorang pon tinggalkan PUSRAWI..

Alhamdullilah..setakat ni Farish dah kembali aktif semula… dah berselera nak makan..aku happy balik.. aku harap sangat biarlah ini jadi kes pertama dan terakhir untuk Farish…

Ya Allah aku mohon padaMU cukuplah dugaan yang KAU berikan kepada Hambamu ini.. Sesungguhnya aku insan kerdil ini tak mampu rasernya nak menanggung segala keperitan yang KAU berikan..KAU lindungilah anak aku dari sebarang mara bahaya,gangguan syaitan & musuh-musuh Mu, dari segala penyakit..KAU rahmatilah hidupnya..bukaklah pintu hatinya untuk menjadi anak yang soleh,beriman,bijak,mulia,berani..Tunjukkanlah farish jalan yang lurus dan diredhai.. Sesungguhnya KAU maha berkuasa keatas setiap insan MU. Amin..